Новият Закон за филмовата индустрия ще доведе до срив в отношенията между филмовите автори и киносалоните. За това предупреждават от Асоциацията на българските киносалони.

Те са категорично несъгласни със закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия във вида, в който се подготвя неговото приемане.

Според редица от текстове, приети на първо четене, се променят значително правилата за работа на киносалоните и принципите за тяхната подкрепа.

От Асоциацията поясняват, че не предявяват претенции за конкретен размер финансиране, а за принципите, регулиращи работата на сектора.

Отпускат още 10 млн. лв. годишно за български филми

Отпускат още 10 млн. лв. годишно за български филми

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия

Според тях проблемът е, че се завишават двойно изискванията към киносалоните за предоставяне на брой прожекции във всички часови пояси за показ на нови български филми. От това обаче не следват никакви изисквания към създателите на филми, ползващи държавно финансиране за постигане на определени нива на зрителски интерес или значителни международни награди.

Санкциите за неизпълнение на изискването за запълване на определен процент от програмацията с български филми обаче са между 7 000 и 14 000 лева на отделен екран, което според Асоциацията е непосилна глоба за киносалон извън големите градове.

В позицията се посочва, че невъзможността да бъдат изпълнени новите законови изисквания ще доведе до масови фалити на киносалони и още повече ще намали посещаемостта на българските филми.

Условията за подкрепа на киносалоните срещу реализирани приходи на български филми реално създават задължения единствено за киносалоните и само за тях са въведени санкции, изтъкват от Асоциацията и допълват, че предложените текстове в ЗИД на ЗФИ ще доведат до спиране на показа на трудни български филми.

Ако един филм е крайно неуспешен, цялата финансова тежест от това пада върху киносалоните, които са задължени да го програмират, без оглед на качествата и интереса към него, подчертава се в становището.

Масово закриване на кина, прогнозират от Асоциацията на киносалоните у нас

Масово закриване на кина, прогнозират от Асоциацията на киносалоните у нас

Те настояват за намаляване или премахване на ДДС върху билетите

Според бранша с проектозакона се създава усещането, че филмопроизводителите и създателите на филми, получаващи държавни субсидии, имат приоритет пред всички други участници във филмовата индустрия, тъй като се поставя акцент върху задоволяване интересите на получаващите финансиране, а не на публиката.

Те посочват, че в нито един от органите на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" не са включени представители на секторите "Кинопоказ" и "Киноразпространение".

Нечуто е останало и предложението за осъвременяване на визите за разпространение и показ на филми. Без тази промяна не може да се получи адекватно определяне на възрастовото ограничение за даден филм, което лишава от възможност той да бъде видян от публика, поясняват от Асоциацията.

Те предупреждават, че са готови дори да бойкотират филмите, създадени с държавна субсидия, и настояват за спирането на ЗИД на ЗФИ и приемането му само след консултации между представители на киноразпространението и кинопоказа с Комисията по култура и медии.