КНСБ възрази срещу 140-та поправка на Кодекса за социално осигуряване този път в полза на родителите на военни, участвали за получаване на наследствена пенсия. Ася Гонева от КНСБ заяви, че осигуряването на подобен тип достъп до социалната система въз основа на роднинска връзка би създало неравнопоставеност с родителите на загинали миньори, строители и въобще служители.

"Създава се противопоставяне на права по отношение на достъпа до наследствени пенсии. Този закон мина на първо четене. Ако се предприемат действия за предоставяне на специална грижа и внимание от страна на държавата към родителите на хора, които са загинали на работните си места това да бъде направено по изключително равнопоставен начин", заяви Гонева.

По думите й родителите, които са загубили деца, трябва да бъдат третирани по един и същ начин. "За нас не е безразлично какво се случва с родителите на загиналите миньори, на разстреляния в центъра на София служител на НАП. Апелирам заедно да помислим как да постъпваме в такива случаи", каза още Гонева.

Министър Бисер Петков обясни, че сега КСО допуска изключение при родителите на загинали военнослужещи при наборна служба, независимо от възрастта им. Става въпрос за 23 случаи на загиналите при мисии в Ирак и Камбоджа.

Той обясни, че МС има правомощия да взема решения за отпускане на персонални пенсии, така както за деца на починали родители, които не получават наследствени пенсии, защото съответния родител няма пет години трудов стаж, но не би могъл да бъде вносител на подобно предложение за родителите на военнослужещи, участвали в мисии.

"Държавата не може да е майка на едни - мащеха на други", категорична бе Ася Гонева. Тя апелира, въпреки че законът е минал на първо четене в пленарна зала, депутатите да преосмислят това свое предложение.