Планинските спасители осъществиха няколко спасителни акции в рамките на последните дни.

Две възрастни туристки от Пловдив бяха открити невредими след 3-дневно издирване от спасители в манастир в местността Гонда вода. Млад мъж получи помощ, след като си счупи крака в района на Златните мостове във Витоша. Жена с наранен глезен пък беше спасена край хижа "Безбог" в Пирин, като за спасителната операция бяха ангажирани 20 спасители.

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

ПСС с четири спасителни акции за денонощие

Починал мъж, бедстващи заради счупени крака, изгубени туристки

При последната операция се оказало, че бедстващата жена успяла да стигне до Самодивските езера над хижа "Безбог", но заради травма в глезена не можела да продължи. Жената нямала застраховка и ще трябвало сама да плати разходите по спасителната операция.

Оказва се, че една спасителна операция може да струва доста средства. По думите на планинския спасител Ивайло Валелов една операция излиза около 1 000 лева. Цената обаче не е фиксирана, защото зависи от различни обстоятелства. Следователно оказването на помощ на закъсал турист в планината може да струва и повече на бедстващите.

На сайта на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) има списък с цените на различните видове помощ, които се оказват от спасителите при инцидент. Пише, че планинските спасители ще продължат да оказват помощ навреме и ефективно, но ще изискват полагащите се суми за покриването на разходите по спасяването.

В случай, че пострадалият човек няма застраховка за оказването на помощ при нещастен случай в планината ПСС към БЧК изисква 557 лева. За нещастен случай на ски писта се изискват 400 лева.

Акция за издирването на изчезнали хора в планината започва от 724 лева. Ако акцията продължи повече от 24 часа, сумата става почасова - по 40 лева на час. Самата поръчка за издирване струва 90 лева.

Спасителната акция при лавинно нещастие струва най-малко 955 лева. Спасителна акция с участието на хеликоптер пък струва 3 000 лева на час.

Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС струва 160 лева. Оказването на първична медицинска помощ в спасителен пост или база на ПСС също струва пари - 30 лева.

За това спасителите препоръчват туристите да си правят застраховка преди да тръгнат на поход. Една стандартна планинска застраховка струва около 30 лева. Ако гражданите нямат такава застраховка и се нуждаят от помощта на планинските спасители, това може да се окаже доста солено, защото в хода на спасителни акции може да е необходимо извършването на няколко от горепосочените услуги. На сайта на ПСС пише, че застраховката е добра алтернатива на директното плащане - "застраховка на стойност около 30 лв. на година би покрила разходи до 1 000 лв., като за сравнение, при нещастен случай на ски-писта, за спасителната работа (400 лв) и транспорта (160 лв) се заплаща общо 560 лв." Трябва да се има предвид, че тази сума може и да е по-голяма.

"Все още няма култура туристите да сключват планинска застраховка", заяви пред Нова спасителят Ивайло Валелов. Той съветва туристите да бъдат добре екипирани и телефоните им да бъдат добре заредени като са в планината.

"Планинската спасителна служба никога не отказва помощ. Ние продължаваме да спасяваме хората, но тези средства са необходими за покриването на разходите по спасяването." Това заяви пред news.bg дежурният говорител на ПСС Тервел Тотев. По думите му макар и сумите на пръв поглед да изглеждат високи, разходите в хода на една спасителна акция са тежки. Пример - за спасяването на турист без застраховка, който е счупил глезена си, е необходимо мобилизирането на най-малко 8 души - 4 души, които да носят носилката с пострадалия, и други 4, които да бъдат тяхна резерва. За спасителна операция при лавинно нещастие сумата може и да изглежда висока, но като се има предвид, че за акцията са необходими 30 души, специализирана техника и други, сумата всъщност става ниска според спасителя.

"Тук не говорим за печеленето на при, а за покриването на разходите и закупуване на консумативи. Много спасителни операции не се заплащат", коментира Тотев. Той даде пример с една от мащабните спасителни акции в България над Стара планина, в която участваха 3 хеликоптера. По думите му действията на планинските спасители вече втора година остават незаплатени. 

"ПСС няма други доходи, бюджет. Тези пари са необходими за закупуването на материалите - когато дойде някой пострадал, трябва да имаме бинт, за да му го сложим и да му помогнем", завърши Тотев.