Две възрастни туристки от Пловдив бяха открити невредими след 3-дневно издирване от спасители в манастир в местността Гонда вода. Те се загубиха в планинска местност край асеновградското село Червен, съобщи "Монитор".

Жените, на възраст 80 и 90 години, били част от 45-членна група, но решили да минат по друга пътека и се отделили от останалите туристи. Не след дълго от групата забелязали липсата им и съобщили на телефон 112.

Това е само поредният случай за спасителите през последните дни. Но не всички завършват с щастлив край.

Мъж бе открит мъртъв в района между село Железница и Плана планина. "Акцията се проведе през деня. Отидохме, за да помогнем да се пренесе човек до асфалтов път, откъдето да може да го поеме Спешна помощ. Когато отидохме на място, човекът беше починал", съобщи планинският спасител Павел Павлов. Той уточни, че не става дума за инцидент, свързан с планината.

Около 14 часа пък е подаден сигнал, че жена с наранен глезен бедства край хижа "Безбог" в Пирин. Към мястото на инцидента веднага са се отправили 20 спасители. Оказало се, че дамата няма туристическа застраховка, която струва 4 лева за ден.

Планинските спасители са оказали съдействие и на млад мъж, счупил крака си в района на Златните мостове на Витоша.