Преди изборите за европейски парламент се говори по много и най-различни теми, но като че ли темата за възможностите и перспективите пред европейската обрана ярностно отсъстват от вече започналите дебат между политическите сили.

Това заяви председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов на международната конференция на тема "Европейската отбрана - възможности и перспективи".

Ценно е България да отправи поглед към европейската отбрана, отбеляза Попов и посочи, че трябва да се обърща внимание на възможностите и предимствата, които ни дава европейската среда за сигурност.

Развитието на европейската отбрана стои високо в дневния ред на Европейския съюз, отбеляза шефът на Комисията по отбрана. Попов припомни вложените усилия за отбрана по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, сред които, че страната ни е успяла да подготви стъпките към по-добра интегрирана европейска отбрана.

По думите на Попов трябва да се гарантира по-силна Европа в рамките на НАТО с укрепване на политическия диалог на всички нива и задълбочаване на сътрудничеството. В резултат на активната дейност и на целенасочени прагматични усилия България се възприема от съюзниците като фактор, което създава възможност за сигурност, просперитет и единство, поясни шефът на Комисията по отбрана.

Трябва да продължим усилията си в посока евроатлантическата принадлежност на България и да работим за общ отбранителен капацитет като европейски стълб на НАТО, апелира Попов и призова всички участници на форума да разсъждават за възможностите и перспективите пред европейската отбраната. Той е сигурен, че ще се дискутира темата затова какви отбранителни възможности са необходими на Европа - дългосрочни или краткосрочни.

На свой ред председателят на Софийския форум за сигурност Георги Божилов посочи, че на днешната международна конференция трябва да се дискутират възможностите и перспективите на България пред европейската отбрана и да се разгледат интересите на страната ни за реализиране на европейската отбрана.

"Ние имаме нужда от осмислияне на европейската политика за сигурност и отбрана", акцентира Божилов и допълни, че дебатът няма да бъде лесен, поради различната оценка на рисковете и заплахите в отделните европейски държави.

Имаме различна отбранителна култура и някои държави имат по-сериозни амбиции за разрешаване на проблеми извън европейския континент. Свидетели сме на това, че няма общо виждане затова какъв да бъде стратегическия подход за изграждане на европейската отбрана, обясни Божилов.

Рисковете и заплахите са обективни и са необходими реални действия, подчерта председателят на Софийския форум за сигурност.