Консултантски офис за подкрепа на иновативни и социални предприемачи отвори врати в София Тех Парк. Инициативата е съвместно реализирана от Столична община чрез Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и "София Тех Парк" АД.

На откриването присъства кметът на София Йорданка Фандъкова.Концепцията на интелигентните градове се състои в интеграция на информационните и комуникационните технологии и човешкия капитал за подобрявяне качеството на живот по думите й.

"Визията за развитие на София като зелен и иновативен град е съсредоточена и в иновационната екосистема", изтъкна Фандъкова.

София се развива най-вече в ИТ сектора, като вече в него са заети 40 000 специалисти.

"Столична община от години води устойчива политика за подкрепа на иновативните и стартиращи компании", подчерта Фандъкова.

Стратегията за интелигентна специализация е очертала секторната политика и приоритетите на София за научни изследвания и иновации. Тя съдържа планове за подкрепа на индустрии, свързани с информационни и комуникационни технологии и нови технологии в креативната индустрия.

Йорданка Фандъкова заяви, че първият консултантски офис ще предоставя предимно информация за проектите и финансовите инструменти на общината в областта на социалната предприемчивост. Това ще бъде полезно особено за стартиращите компании.

Социалните проблеми се решават чрез партньорство, изтъкна Фандъкова

Социалните проблеми се решават чрез партньорство, изтъкна Фандъкова

Трябва да се ангажират институциите, гражданските организации и бизнесът

"От тази година стартирахме много важен проект Програма за гаранционна схема, която подпомага стартиращите иновативните компании и предоставя до 50% гаранции за заеми", уточни Фандъкова.

"Тук на място, а не в институциите и администрацията ще се провеждат разговори между бизнеса, науката и институциите, каквато е и първоначалната роля на София Тех Парк", допълни тя. Идеята е подкрепена от добрите практики на Инвестиционната агенция на Виена.

"Инвестицията в човешкия капитал е основно направление и отговорност за бъдещето", смята столичният кмет. Актуалните данни от проучвания показват, че 85-90% от всички работни места до 2025 година ще изискват дигитални умения.

Необходими са усилени инвестиции в образованието, според Фандъкова, за да се подготвят добри кадри, които да отговорят на новите предизвикателства във високотехнологичния сектор.

С тези дейности целта на Столична община е да се подкрепи партньорството между публичните институции и предприемачеството, стартъпите и дигиталните иновации.

Фандъкова се застъпи за развитието на достъпна инфраструктура и информационна среда с цел насърчаване на иновационния потенциал на София.