Корабът "Царевна" е напълно готов да излезе от пристанището в Мариупол. Това съобщиха от фирмата, осигурила екипажа на плавателния съд, цитирана от bTV.

Към момента все още няма точна яснота кога ще може да стане това.

По информация от компанията все още продължава прочистването на плавателния канал, през който "Царевна" трябва да премине за да излезе в открито море.

Веднага, щом военните потвърдят, че това е безопасно, и корабът получи разрешение за отплаване, той излезе от Мариупол. На борда има заредени достатъчно провизии, налице е и необходимият екипаж.

До седмица се очаква "Царевна" да излезе от Мариупол

До седмица се очаква "Царевна" да излезе от Мариупол

Не е бил осъществяван контакт от страна на руските власти с българското посолство в Москва

ТАСС информира, че първият от блокираните в Мариупол чуждестранен кораб вече е напуснал пристанището и е потеглил за Новоросийск. Това е турският Azov Concorde. По думи на капитана Иван Бабенков плавателният съд е тръгнал Мариупол без товар. Турския кораб е ремонтиран и с нов екипаж.

В пристанището на Мариупол остават пет чужди кораба: българският "Царевна", "Азбург" (Доминиканска република), "Смарта" (Либерия), "Блу Стар" (Панама), "Лейди Аугуста" (Ямайка). При отплаването си всички те ще бъдат ескортирани от руски бойни кораби.

За "Царевна" приключва техническата подготовка и документацията за напускане на Мариупол.

Припомняме, че българските кораби "Царевна" и "Рожен" бяха блокирани от военните действия в украински пристанища в края на февруари.