Коронавирусът не е явление, което ще се задържи дългосрочно и ще окаже огромен натиск. Има нарушаване на веригите на доставки в големите икономики, има паника в много от нациите, но има и изключителна доза свръхреакция. Това заяви финансовият анализатор Преслав Райков пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи вирусът се използва за политически цели и за това да се преначертаят възгледите на глобални субекти за това дали глобализацията е добра.

Според икономиста проф. Боян Дуранкев световната паника вероятно ще се задълбочава, което ще доведе до сериозни поражения в икономиката.

Райков посочи, че за тази година вече е ясно, че ще има спад на туризма в световен мащаб. Сериозно ще бъдат ударени и сектори като висшето образование, прогнозира той.

По негови думи търговци и производители се възползват от ситуацията и започват да вдигат цените на дадени продукти.

"Наблюдава се скок в определени продукти, може би трябва да има контролиращ орган, който да следи дали има нерегламентирани търговски практики, но това е и следствие на високото търсене. Хората търсят даден продукт и цената му се повишава", обясни икономистът.

Той е на мнение, че ценовият скок не би могъл да се контролира. Освен това той би бил доста краткосрочен.

По думи на проф. Дуранкев не само коронавирусът застрашавал икономиката ни - имало и грешки, които се правели в сектора, удряйки много по-лошо.