Няма съществена промяна в отношението на българите към политиката преди и след извънредното положение. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 4 и 12 юни сред 809 души.

Доверие към президента Румен Радев в началото на юни декларират 50% от българите, докато 31% са на противоположна позиция, а 17% се колебаят.

30% заявяват доверие на Бойко Борисов срещу 57%, които изпитват недоверие и 12% колебаещи се.

Имате ли доверие на Румен Радев?

Снимка 484796

Източник: Галъп интернешънъл

От социологическата агенция посочват, че през март се е усетило повишено доверие спрямо всички институции заради заплахата от коронавирус. По-късно в хода на извънредното положение обществото е проектирало високите изисквания към оперативната въпроси власт, а именно правителство, щаб и т.н.

Проучването показва, че темата с коронавируса се мисли от българите по-скоро като паралелен сюжет и засега няма сериозно разместване на политическите пластове.

В началото на юни парламентът има доверие от 23% и недоверие 67%, а правителството - 30% доверие срещу 60% недоверие. От своя страна институцията на президентството получава 52% доверие и 33% недоверие.

Имате ли доверие на Цвета Караянчева?

Снимка 484797

Източник: Галъп интернешънъл

В края на май 66% от анкетираните заявяват недоверие в председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, докато едва 16% заявяват доверие. 13% се колебаят, а 5% все още не са запознати с нея. От "Галъп" поясняват, че доверието в председателя на парламента се измерва на всеки два месеца, така че последните данни са от края на май и няма как да отразят евентуално влияние на спрягането на името на Караянчева по повод записи. От данните за Цвета Караянчева личи обичайната тенденция за български политик - с ръста на разпознаваемостта по-бързо в годините да расте и недоверието.

От "Галъп" посочват, че доверието в президента остава високо на фона на обичайното у нас отношение към политици.

От своя страна премиерът е получил шанс да излезе с малко по-укрепнало общополитическо доверие след извънредните мерки - след няколко по-тежки месеци, в които доверието към него беше останало трайно под 30%.

Белезите на известно укрепване на доверието в правителството се проявяват и в покачване на доверието в почти всички членове на кабинета в сравнение с края на зимата. В момента немалка част от тях сега се ползват с доверие в диапазона около 20%.

Снимка 484794

Източник: Галъп интернешънъл