Не покривайте очите си, не се превръщайте в щрауси.

За това призоваха представители на различни граждански организации, които настояват за инкриминиране на насилието над животни. Своята позиция по темата на пресконференция в БТА представиха представители на "Заедно срещу насилието срещу животни", фондация "Четири лапи", гражданска група "Град за отговорни хора" и организацията "Animal Rescuе".

Разберете, че докато един човек стеля на обществено място, може да стреля и по вас.

Конкретният повод за срещата бе фактът, че комисията по правни въпроси в НС не е приела законопроектите за инкриминиране на особената жестокост към животните в България.

Участниците в пресконференцията изброиха различни потресаващи случаи на насилие над животни от цялата страна, съпътствани със снимки.

Сред тях са убити чрез обесване кучета и котки, застреляни, отровени и изтезавани животни. Като пример в черната статистика от последните месеци беше посочено т. нар. дърво на обесените котки в Бургас, на което често могат да се видят трупове на убити животни. Ветеринарен лекар от София пък разказа как всекидневно се налага да вади сачми от простреляни животни.

Участниците в пресконференцията бяха категорични, че насилието над животни означава, че извършителят му е склонен да посегне и на човек. „Връзката между насилие над животно и насилие над човек е толкова тясна, че е почти невидима", смятат инициаторите на кампанията за инкриминиране на животни.

В тази връзка те цитираха статически данни от САЩ. От тях например става ясно, че 46% от осъдените за сексуални престъпления са издевателствали над животни. Подобни прояви имат и 30% от осъдените за педофилия.

„Насилието поражда насилие", изтъкнаха организаторите на срещата и допълниха: „Вие не сте предпазени от тези хора, просто, защото не контактувате с животни. Не сте предпазени!".

Когато някой насилва, той насилва по-слабия, той има някакви слабости, които не може да преодолее. По-слабите са децата, жените и животните.

Маргаритата Караиванова, един от организаторите на подписката, целяща инкриминиране на насилието над животни, посочи, че когато има случаи на асоциални агресивни животни, никой не оспорва, че те трябва да бъдат евтаназирани.

„Ние сме хора, хората са най-важни, затова сме тук. Защото насилието трябва да бъде инкриминирано във всичките му форми", коментира тя.

На пресконференцията стана още ясно, че само три страни от Европа не са инкриминирали насилието над животни. Освен България, това са още Албания и Босна и Херцеговина.

В тази връзка участниците настояха за ефективен контрол по Закона за защита на животните. Те призоваха всички собственици на домашни любимци да ги регистрират, за да може такова наблюдение да бъде осъществено.

Сред различните предложения на инициаторите на пресконференцията бяха още завишаване на наказанията за организиране на боеве с животни. „Пробация не може да бъде наказание за хора, които си правят хазарт с живи същества", изтъкнаха те.

Стана още ясно, че 60 000 души са дали подписа си под искането за промени в Наказателния кодекс на България за инкриминирането на особената жестокост към животните. Тя ще бъде внесена до председателя на Народното събрание, председателя на парламентарната комисия по правните въпроси, омбудсмана, министъра на правосъдието и представителството на Европейската комисия у нас.