Кравата Пенка доказала необходимостта от реформа в Българската агенция по безопасност на храните. Тази позиция изразиха от организацията "Четири лапи".

От организацията се радват, че казусът е приключил благополучно, но изтъкват, че това е поредният скандал с участието на БАБХ.

Нужда от незабавни промени в работата му, виждат от "Четири лапи". Хуманното отношение към животните трябва да бъде изведено като приоритет в дейността на агенцията, смята още организацията.

Кравата Пенка е здрава и ще живее
Обновена

Кравата Пенка е здрава и ще живее

Шефът на БАБХ и продължава обсъждането със сръбски ветеринари

Пореден бил случаят с кравата Пенка. Минали примери били десетките случаи на несанкционирана жестокост към безстопанствени животни в общински приюти в цялата страна, разбитият от прокуратурата нелегален развъдник за кучета във Варна, регистрацията на няколко ферми за норки в нарушение на съществуващото законодателство, изброяват от "Четири лапи".

Според тях от началото на тази година БАБХ за пореден си навлякла общественото недоволство заради отказа да разреши транспорт на лъвчетата Масуд и Терез до спасителен център в Холандия.

Директорът на "Четири лапи" за България, д-р Марина Иванова изтъкна, че агенцията се е превърнала в един изключително тромав държавен орган, който на практика не подлежи на контрол.

БАБХ решава съдбата на кравата Пенка

БАБХ решава съдбата на кравата Пенка

Пол Маккартни защитава кравата Пенка

"БАБХ отговаря за непосилно широк спектър от дейности, свързани със земеделието и животновъдството - от семената и фуражите, през качеството на храните, до транспорта на животни и условията във фермите", обясни Иванова и добави, че към това трябва да се добавят и условията в приютите за безстопанствени животни, начина на отглеждане на домашни любимци и търговията с тях.

"Наблюденията ни от създаването на агенцията през 2009 г. сочат, че тя не е в състояние да изпълнява ефективно всички тези дейности", категорична е д-р Иванова.

Кравата Пенка е чиновническа жертва според Емил Радев

Кравата Пенка е чиновническа жертва според Емил Радев

Логиката на БАБХ според Радев: Няма крава - няма проблем

"От друга страна, структурата и начинът на организация в БАБХ предполагат невъзможност за външен контрол - агенцията е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите, но нейният изпълнителен директор, който е съсредоточил в себе си цялата власт, се назначава от министър-председателя", ядоса се Иванова.

Тя обясни, че съвсем скоро шефът на БАБХ е изпратил писмо с невярна информация до Комисията по петициите към европейския парламент, в което обвинява неправителствените организации за защита на животните за наличието на безстопанствени кучета по улиците.

БАБХ препоръчва кравата Пенка да бъде евтаназирана

БАБХ препоръчва кравата Пенка да бъде евтаназирана

Допуснати са нарушения

"До подобно неуместно поведение не би се стигнало, ако БАБХ осъзнаваше ползата от дейността на неправителствените организации за решаването на редица социални проблеми", изтъкна Иванова.

От "Четири лапи" са категорични, че единственото решение е преструктуриране на Българска агенция по безопасност на храните и създаване на отделна дирекция "Хуманно отношение към животните", както и въвеждане на работещ механизъм за външен контрол на дейността на агенцията.