Кравата Пенка трябва да бъде евтаназирана възможно най-скоро. Tова заявиха за от ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), цитирани от bTV.

ова е едно огромно нарушение на европейското и съответно - нашето, законодателство и животното подлежи на отнемане в полза на държавата и съответно - евтаназия. Предстои унищожаването на кравата и загробването ѝ на място", заяви д-р Александра Митева от дирекция "Здравеопазване на животните" към БАБХ.

Стопанинът ѝ Иван Харалампиев науча новината от медиите и вижда личен мотив в решението. Мъжът ще поиска преразглеждане на решението и нови кръвни изследвания.

"Трябва аз да бъда заличен, защото вдигнах вой ли, защото искаха веднага да я убият ли, защото беше турист, беше избягала, пуснаха я свободно и накрая аз да бъда потърпевшият", казва той.

Животното, според екипа на телевизията, изглежда видимо здраво.

"Компетентните органи да се произнесат съгласно националното и европейското законодателство.".

Животновъдите оставиха съдбата на кравата Пенка на "компетентните органи"
Обновена

Животновъдите оставиха съдбата на кравата Пенка на "компетентните органи"

Съпричастни към кравата, но най-вече към закона се изкараха браншовиците

Това е становището на Управителния съвет на "Обединени Български Животновъди", публикувано обстойно по-рано  на страницата на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) относно избягалата крава Пенка, която два пъти пресича границата на ЕС между България и Сърбия.

Окончателното решение по казуса с кравата, пребивавала в Сърбия 15 дни, ще бъде взето от изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев.

По европейското и българско законодателство всяко живо животно, влязло в Европейския съюз от трета страна без документи, трябва да се конфискува и унищожи, за да се предотврати евентуална зараза и да се защити индустриалното производство на страната. Окончателното становище по казуса се очаква до дни.