Ръководството на металургичния комбинат "Кремиковци" категорично отрича предприятието някога да е закупувало канцерогенен железен концентрат от Великобритания.

По повод публикации в пресата, че в комбината се работи с канцерогенен концентрат, внесен от Великобритания, министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров разпореди проверка, извършена от регионалната инспекция по околната среда и водите.

В комбинат "Кремиковци" се използват само железни руди, концентрати от традиционни вносители от Бразилия И Украйна, обясни доктор Стоян Пиргов, член на управителния съвет на "Кремиковци".
Той официално отрече твърденията, че предприятието е закупувало или работило с канцерогенни концентрати от Великобритания.

Според лекар от „Пирогов" публикацията цели да компрометира дружеството.

Кремиковци" да представи в МОСВ до 2 февруари всички документи за внос на железен концентрат и желязна руда за период от шест месеца назад. 
Това изискаха междувременно от ръководството на металургичния комбинат експерти от РИОСВ-София и от МОСВ, които направиха извънредна проверка.

Целта на изисканите документи е да се установи дали има внос на суровини от Великобритания.
Бяха изискани и сертификати за качество на всички суровини, които се използват в МК „Кремиковци" АД, както и протоколите от вътрешните лабораторни анализи на състава на използваните суровини.

В момента на проверката, ръководството на предприятието предостави всички документи за месеците януари и февруари 2007 г. , в които е указано че внесеният железен концентрат е внос от Русия, Украйна и Бразилия.

За установяване на достоверността на предоставените документи ще бъде извършена и паралелна проверка за внос на суровините, съвместно с други държавни институции.

Проверката е извънредна, тъй като в рамките на своите правомощия  РИОСВ-София не следи входящите суровини използвани от комбината, а извършва задължителни контролни измервания на организираните емисии, изхвърляни в атмосферния въздух от производствените мощности на отделните производства.

По време на проверката беше посетен и участък - Руден двор в МК „Кремиковци" АД, където се осъществява подготовката на суровините, използвани в комбината.

 В срок до 15 дни след като бъдат получени изисканите документи, ще бъде изготвен и публично предоставен доклад за резултатите от проверката  в МК „Кремиковци" АД.

Старите технологии продължават да бъдат основния проблем на "Кремиковци" смятат в същото време екоинспекторите. За неизпълнение на екоизискванията всеки месец комбинатът плаща глоби в размер на 89 хиляди лева.