След приключило обществено обсъждане Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) прие правила за реда за издаване на разрешения за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс - радиочестотен спектър за осъществяване на електронни съобщения чрез електронни съобщителни мрежи за наземно аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали.

Правилата са на основание § 5, ал. 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за електронните съобщения /ЗЕС/ и ще влезнат в сила от деня на обнародването им в „Държавен вестник".

Те определят реда, по който КРС ще издава разрешения за аналогово радиоразпръскване на телевизионни сигнали.

Кандидатите следва да притежават регистрация с общ (политематичен) или специализиран профил по смисъла на Закона за радиото и телевизията и 24-часова продължителност на програмата.

Разрешения няма да се издават на лица, които вече притежават такива с национално покритие или за населеното място, за което кандидатстват.
Срокът за подаване на заявления е 10-дневен от обнародването на правилата в „Държавен вестник".

Към заявлението-образец следва да бъдат приложени редица документи удостоверяващи, че кандидатът отговаря на поставените изисквания. Сред тях са доказателства за приходи от реклама, за оборудвано телевизионно студио, за техническо обезпечаване на качеството на програмата и др.

Съгласно правилата, КРС ще публикува информация за наличния ограничен ресурс в интернет страницата си в деня на обнародването им в „Държавен вестник".