Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници, съобщи председателят Димитър Маргаритов по БНТ.

Маргаритов обяви, че с настъпването на Великденските празници, комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки.

"Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време", обясни той.

Председателят отбеляза, че е налице много добър синхрон с Българската агенция по безопасност на храните. При съвместните проверки ефективността е още по-голяма. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените.

И БАБХ ще дежурят за Великден и Гергьовден

И БАБХ ще дежурят за Великден и Гергьовден

Извънредните проверки ще спират опитите за злоупотреби

"Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството", предупреждава председателят.

Осъществява се засилен контрол и върху предлаганите оферти на туристическия пазар. Пътуванията, включително записвания в последните минути за Великденските празници, както и започналите записвания за предстоящия летен сезон.

Инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени.

Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето.