Комисията за защита на потребителите - КЗП проверява нови случаи на начисляване на суми към сметките за телекомуникационни услуги след посещаване на интернет страници, довело до абонамент за различни услуги. Това съобщи председателят ѝ Димитър Маргаритов пред БНТ. 

"Мобилните оператори би следвало да бъдат в някаква степен отговорни за това, че през техните мрежи се адресират към потребителите некоректни послания и те могат да въведат в заблуждение и в разходи хората, които не желаят да получават такива съобщения", коментира Маргаритов.

КЗП иска среща с телекомите за роуминга и скритите промоции

КЗП иска среща с телекомите за роуминга и скритите промоции

Ще обсъждат и по-скъпите есемеси на кирилица

Той потвърди, че и в предходни периоди Комисията е разглеждала такива случаи и има произнасяния за нелоялни търговски практики. Той изрази мнение, че добре да се помисли за подобряване на законодателството именно в посока вменяване отговорност на тези, които управляват мрежите.

По повод разпоредените от Върховната административна прокуратура проверки за извършвани в района на училищата евентуални продажби на опасни храни, цигари и алкохол Маргаритов каза, че включването на няколко институции позволява по-ефективен контрол. "Имаме възможност да контролираме това, което законът ни вменява, а именно - продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни. В предишни периоди сме имали известни затруднения при констатацията на такива случаи, защото снемането на самоличността на малолетните винаги трябва да бъде придружена с присъствието на органите на реда", обясни председателят.

ВАП проверява предлагането на храни и напитки в и около училища

ВАП проверява предлагането на храни и напитки в и около училища

Службите ще гонят и напитки с психотропни вещества

В отговор на въпрос на водещия във връзка с подписания меморандум за сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Федерацията на потребителите в България Маргаритов заяви, че е важно преди да бъде разпространена дадена информация, тя да бъде надлежно проверена.

"Ние си даваме сметка, че е важно хората да бъдат информирани за всички рискове, които ги дебнат като потребители. Същевременно в последно време като че ли ставаме свидетели на тиражиране на информация, която не е достатъчно добре обезпечена с доказателства и проверки. Така хората могат да бъдат много лесно изплашени или заблудени относно вредни храни, относно съдържание на различни вещества в определени храни. Ние никога не сме спестявали на потребителите информация относно това какви биха били рисковете за храни и за други продукти. Но когато се тиражира такава информация, тя трябва да бъде проверена, да бъдат извършени съответните лабораторни изследвания", заяви Маргаритов.

Въвеждат глоби за заведения, в които се пуши наргиле

Въвеждат глоби за заведения, в които се пуши наргиле

Пушенето на наргиле може да доведе и до затваряне на заведението

Димитър Маргаритов изцяло подкрепя готвените промени в законодателството, с които наргилетата ще бъдат приравнени към цигарите и производните на тютюна изделия и така ще са забранени за употреба от лица до 18-годишна възраст.