Двама туристи загинаха на Витоша, затрупани от лавина.

Днес рано сутринта екип от 14 планински спасители от софийския отряд на ПСС и две спасителни кучета са започнали издирването в паднали лавини на двама туристи, предприели изкачване от хижа Алеко към горна станция на влек Заека, съобщи БЧК.

Сигналът, че не са се прибрали цяла нощ е получен в Централния денонощен пост на ПСС в 04:00 часа от техен близък. В сряда вечерта те си направили снимка, която изпратили на свои приятели и казали, че тръгват надолу.

Въпреки изключително бързите и адекватни действия на спасителите, двамата туристи са намерени без признаци на живот, затрупани в лавина, съобщават още от БЧК.

Нова мода за нощно снимане на Витоша погубила двамата планинари

Нова мода за нощно снимане на Витоша погубила двамата планинари

Вероятно те са причинили лавината

Планинската спасителна служба предупреждава отново, че рискът от лавини остава висок. Безопасни са само маркираните пътеки и обработените ски писти.

Районът около хижа "Алеко" не е безопасен. Паднали са няколко лавини, при опасност, туристите да ползват и мобилното приложение, което ще улесни спасителите, съветват още от ПСС.

Пет лавини са паднали само през изминалата нощ в района на Стената на Витоша. Едната лавина може би не е спонтанна и е предизвикана от туристите, предположи спасител.