Убитите от лавина на Витоша мъже са били опитни планинари. Това споделят техни близки, цитирани от БиТиВи. По всяка вероятност те са причинили лавината, докато правели снимки.

Припомняме, лавина на Витоша уби двама млади мъже. Инцидентът е станал снощи късно, но сигналът е подаден тази сутрин. В спасителната акция са участвали 14 планински спасители от софийския отряд на Планинската спасителна служба (ПСС) и две спасителни кучета.

Лавина уби двама на Витоша

Лавина уби двама на Витоша

Районът около хижа "Алеко" не е безопасен, предупреждават от ПСС, рискът от лавини остава висок

Двама загинали са на около 30 години. Вчера вечерта те се загубили в планината. Отклонили се от пътеката и попаднали в местността „Заека”, която е с висока степен на лавинна опасност. През нощта предприели рисково изкачване от хижа „Алеко”. Лавината ги затрупала в района на т. нар. дупка на Романския лифт.

В полунощ двамата мъже изпратили снимка от Витоша на свои близки и казали, че тръгват надолу. Сигналът, че туристите не се прибрали планинските спасители получили в 4.00 часа сутринта. Двете тела бяха открити малко преди обед.

Близки на мъжете разказват, че те често се качвали вечер на Витоша и правели снимки. Планинските спасители наричат това нова мода – нощна фотография в планината.

Ръководителят на спасителната операция Емил Нешев коментира, че при такива опасни условия не може нощно време да се излиза в планината. Той подчерта, че цялата акция е проведена е опасни условия. „Това, което беше паднало беше отново натрупало и висеше същата дъска, която е погубила момчетата”, обясни Нешев.

Спасителят, който пръв е открил телата на загиналите, посочи, че като са намерили единия мъж се надявали да помогнат, но снегът около него бил много, като в гипс.

Спасителите припомнят, че излизането в планината без уред за локализиране, лопата и сонда за търсене е сериозна грешка. Те предупреждават, че дори и да си опитен планинар и да имаш добра екипировка, под лавина можеш да оцелееш само 15 минути.