Много от балканските страни обвиняват Русия, че подклажда нова студена война, лишавайки милиони европейци от топлина и гориво, за да нанесе политически удар на Запада.

Това пише вестник "Ню Йорк таймс" в кореспонденция от София, посветена на газовата криза и отражението й в България.

Откакто Русия спря доставките на природен газ през Украйна в спор за цената на горивото почти всички 7,3 млн. жители на България са без парно през един от най-студените месеци.

Ако Русия и Украйна успеят да решат спора и в крайна сметка се договорят ще минат най-малко 3 дни докато горивото достигне до българските потребители, съобщава изданието.

В момент на изключително обострени отношения между Русия и Запада, кризата с доставките на газ ясно показва как Владимир Путин може да държи Европа като заложник благодарение на стабилната си енергетика.

Изданието посочва още, че "се води война без оръжия, в която Русия използва контрола си върху енергийните доставки, за да си показва мускулите пред света".

България, която е член на ЕС и НАТО, се опитва да се отърси от комунистическото си минало. Кризата обостри усещането за зависимост на България към Русия, която някога е била нейн твърд съюзник. България, която е най-бедната страна в ЕС, разчита изцяло на природния газ от Русия.  

Изданието цитира българският евродепутат Владко Панайотов, който заяви на извънредното разширено заседание на Комисията по външна политика в Европейския парламент в Брюксел на 8 януари, че "ситуацията напомня на обсадата на Сталинград" през Втората световна война.

Българите казват, че са предадени от собственото си правителство, което ги е направило беззащитни жертви на руската енергийна политика, от Европейския съюз, който не е успял да ги спаси и от Кремъл и премиера Владимир Путин, който е принудил страната им да страда заради далечен геополитически спор, се посочват от "Ню Йорк таймс".

Цитиран е също бившият вицепремиер и настоящ председател на Центъра за икономическо развитие Александър Божков, който прогнозира, че газовата криза ще доведе до изборно поражение на социалистическото правителство и до преориентиране на страната твърдо към Европейския съюз и Вашингтон.