В поверителен доклад на британското вътрешно министерство, цитиран от вестник "Сънди таймс", се отбелязва, че има вероятност 45 000 „нежелани" имигранти от България и Румъния да влязат законно във Великобритания, когато през 2007 г. тези две държави се присъединят към ЕС.

От вътрешното министерство в Лондон вече са изготвили поверителен "предупредителен списък" на граждани на България и Румъния, за повечето от които има подозрения, че са свързани с престъпни групировки или представляват някакъв друг риск за сигурността, уточнява Дарик.

Британските министри се опасяват, че след като България и Румъния станат членки на ЕС, те няма да могат да спрат емигрантите да се настанят във Великобритания и да претендират за държавни помощи, ето защо те обмислят да отнемат на българските и румънските граждани правото да работят във Великобритания, отбелязва вестникът.

Авторката на доклада - държавният министър от вътрешното министерство Джоан Райън уточнява, че експулсирането на нежеланите лица от България и Румъния ще е по-трудно, когато двете страни станат членки на ЕС.

Списъкът на "нежеланите" е изготвен от Дирекцията по имиграцията и националността и от други правоохранителни агенции въз основа на досиета на българи и румънци, които са влезли или са опитали да влязат във Великобритания, включително такива, които са били върнати заради имиграционни нарушения, паспортна измама и връзки с престъпни групировки.

От друга страна обаче властите се опасяват, че нежеланите българи и румънци могат да бъдат много повече от 45 000, защото в изготвения списък са включени само хора, които са известни на британските власти от разследвания във връзка с организираната престъпност или откраднати паспорти, отбелязва "Сънди таймс".

Към момента такива престъпници могат да бъдат идентифицирани и да им се забрани влизане във Великобритания при процедурата за получаване на виза. Като граждани на ЕС обаче те трябва само да представят валиден паспорт на британската граница.

В доклада на британското вътрешно министерство е направена забележка, че имигрантите от България и Румъния ще са "по-видими" от гражданите на други източноевропейски страни, защото за разлика например от поляците, във Великобритания те нямат добре организирани общности.