Статистиката за смъртността в домовете за хора с деменция е стряскаща, но има своето обяснение. Там постъпват хора в много тежко състояние. Това заяви пред Нова телевизия министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя поясни, че домовете за хора с деменция у нас са 14, като в тях са настанени общо 774 души, а чакащите са 305.

По думите й това е социална услуга, която общините все по-малко заявяват. Министър Сачева подчерта, че проверката в момента тече, като през 2018 г. също е имало проверка и са били направени съответните предписания. Тя отрече за подобна проверка през 2013 г. 

Сачева отбеляза, че в дома за хора с деменция, в който има 24 смъртни случая, има лоши материални условия, а персоналът се нуждае от допълнителна квалификация. Тя обаче е категорична, че няма неглижиране на хората.

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

24 смъртни случая за година в дом за хора с деменция в община Сухиндол

В дома в с. Горско Косово за 60 души има две тоалетни и един душ

Министърът уточни, че това, което ще предприемат като мерки, е преустановяване на настаняването на нови хора в дома. Другото, което ще се предприеме е намаляване на броя на хората в стаите, като ще се потърси ново помещение за изграждане на център от семеен тип, за да може част от хората да бъдат преместени.

Пред bTV омбудсманът Диана Ковачева изтъкна, че трябва да се обърне внимание на качеството, защото няма стандарти за такова. По думите й липсват критерии за стандартите за това на какви критерии трябва да отговаря предоставянето на социалната помощ в България.

Сачева напомни, че наскоро е бил отложен законът за социалните услуги, като там са предвидени и съответните промени.

Прокуратурата във Велико Търново започна проверка в дома за хора с деменция

Прокуратурата във Велико Търново започна проверка в дома за хора с деменция

Утре се очакват и конкретни резултати

По отношение на пенсиите социалният министър заяви, че непрекъснатото увеличаване на минималната пенсия не е справедливо, тъй като с нея не се увеличават и другите пенсии.

По думите й хората, които взимат минимална пенсия получават и социално подпомагане. Тя е на мнение, че са взели балансирани решения. 

Във връзка с промените в кодекса на труда и ще се въвеждали минимално почасово заплащане, Сачева обясни, че предстои среща със синдикатите и работодателите. До месец април се предвижда да бъдат внесени промени в Кодекса на труда.

За болничните социалният министър подчерта, че трябва да има сериозно затягане на контрола срещу фалшивите болнични.