Ловци настояват да се премахне забраната за лов на диви прасета, съобщи БНТ.

Те сигнализират за увеличената популация на дивите прасета в Русенско. Според тях това е предпоставка за по-бързо разпространение на африканската чума по свинете, която е обхванала цяла Румъния, а вече има огнища и у нас.

Броят на прасетата в буферните зони, където беше забранен ловът с кучета, е повишен двойно и ловците настояват за отмяна на забраната.

По думите им с поне с 20 на сто се е увеличил броят на дивите свине в граничната зона.

Порожанов забрани груповия лов на диви свине

Порожанов забрани груповия лов на диви свине

Опасен е за хората и дивеча

Според русенските ловци държавният план за отстрел изобщо не е изпълнен. В село Бръшлен дружинката излязла два пъти и се отказала.

Един от ловците споделя, че тази година отстрелът е нула поради забраната. Друг ловец пък обяснява, че ловът без кучета е неефективен.

Ловците са готови да помогнат да се намали опасността от разпространение на африканска чума, ако им се позволи да ловуват с кучета. Областната управа в Русе също подкрепя предложението им за отмяна на забраната.

Нови случаи на африканска чума край Русенско

Нови случаи на африканска чума край Русенско

Областната управа призовава ловците да спазват предпазните мерки

Свилен Иванов, заместник областен управител на Русе, коментира, че най-важното е да не се позволява пренасянето от дивите свине в домашните стопанства, тъй като контролът върху дивите свине е невъзможен. Те имат много голям обхват на обхождане - 50 км.

В България случаи на африканска чума по свинете са открити в областите Силистра, Варна и Добрич.

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Откриха огнища на африканска чума в Плевен и Русе

Констатиран е смъртен случай и в Силистра