Омбудсманът Мая Манолова изпраща писмо до председателя на Народното събрание и до ръководствата на всички парламентарни групи с молба за среща, на която заедно със съкратените миньори от последния подземен рудник за добив на въглища у нас "Бобов дол" да потърси съдействие за разрешаване на проблема с тяхното пенсиониране

Предложението е миньорите да се пенсионират на 45-годишна възраст при определен трудов стаж, стана ясно на среща между Манолова с миньори от рудник Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени.

Манолова изрази недоумение защо нито един депутат не се е ангажирал да внесе изготвените от нея и входирани на 8 януари в Народното събрание предложения, които целят връщане на старото състояние на законодателството, което ще позволи на миньори с над 10 години трудов стаж и навършени 45 години и шест месеца, да се пенсионират нормално.

Бисер Петков обеща работа на миньорите от Бобов дол

Бисер Петков обеща работа на миньорите от Бобов дол

На всеки миньор ще се предложи подходяща квалификация и работа

"Много се надявам, че до 31 юли 2018 г., когато приключва тази пленарна сесия ще се намери депутат, който да внесе законът, защото тези предложения ще дадат възможност на хората да се пенсионират и да продължат достойно живота си", коментира Манолова.

Припомняме, от своя страна Министерството на труда и социалната политика ще окаже съдействие на освободените миньори от Бобов дол. Ведомството ще помогне на тези от тях, които ще бъдат уволнени, да си намерят нова работа, изтъкна министър Бисер Петков.

Мая Манолова ще се срещне с миньорите в Бобов дол

Мая Манолова ще се срещне с миньорите в Бобов дол

Миньорите от последния подземен рудник

"На ниво община вече вървят разговори с инвеститори, с цел предложения за работа към миньорите. Кодексът за социално осигуряване предвижда един привилегирован режим за пенсиониране на полагащите подземен труд", каза министър Петков.

Припомняме, 400 миньори ще бъдат съкратени от мините в Бобов дол. От тях 80 имат стаж за пенсия. Ако няма промени в закона, пенсионирането им би се очаквало след 10-12 години. Миньорите заплашват с протест пред парламента.

Те са получили подкрепа и от кмета на града Елза Величкова, която обясни, че има договореност с белгийска фирма, която да наеме 300-400 души от мъжката работна ръка. Общинската управа на Бобов дол се обяви категорично против съкращенията и ликвидирането на отрасъла.

Бюрото по труда обяви, че съкращенията на миньорите започват от средата на месец юли.

Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Драгомир Николов също участва в работната среща с ръководството на "Въгледобив Бобов дол" ЕООД.

Очакват съкращение на 400 миньори от мини "Бобов дол"

Очакват съкращение на 400 миньори от мини "Бобов дол"

Закриват последния рудник за подземен въгледобив в страната - "Бобов дол"

Николов обясни, че към момента 230 са свободните работни места на територията на бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, подходящи за лицата, които ще бъдат съкратени. Агенцията по заетостта има план за действие, който цели минимизиране на щетите. В него влиза организиране на ежедневни срещи на място във "Въгледобив Бобов дол" ЕООД.

Драгомир Николов обясни, че планът включва и пренасочване към нови работни места без да бъде прекъсвана трудовата заетост на съкратените миньори.