Националният обществен защитник Мая Манолова даде началото на третото издание на кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо", съобщиха от администрацията на омбудсмана.

"Всяка година кампанията "Великден за всеки" има съпътстваща обществено значима кауза. През първата година това беше борбата за падане на ДДС върху дарените храни, през втората година - двойните стандарти при храните в ЕС. Сега фокусът на кампанията ще бъде насочен към каузата срещу пилеенето на храни и здравословното хранене при децата", каза Манолова при откриване на кампанията.

Всяко българско домакинство унищожава около 90 кг храна на година или една минимална заплата над 500 лв. Сред причините са неразумното пазаруване и липсата на механизми за споделяне на храна.

"Уважението към храната започва от семейството, така че ние ще се насочим и към българските домакинства, които за съжаление пилеят половината от тези 700 000 тона храна, която се унищожава в България", подчерта общественият защитник.

Съпътстващата кауза към "Великден за всеки" през тази година е под наслов "БезОСТАТЪЧНО щастливи", тъй като по думите на Манолова, храната освен необходимост е щастие, удоволствие и съпреживяване, един момент, който споделяме с любимите си хора.

"По-добре е една наранена ябълка и един презрял банан да се превърнат в здравословен шейк, отколкото да бъдат изхвърлени в боклука", категорична бе Манолова.

В предишните две издания кампанията събра близо 1 млн. лева и тонове храна, с които бяха зарадвани десетки хиляди пенсионери.

19 000 пенсионери ще получат ваучери от "Великден за всеки"

19 000 пенсионери ще получат ваучери от "Великден за всеки"

Събрани са 380 000 лева

Целта е внуците да са тези, които да дарят празник на бабите и дядовците като им поднесат един от символите на Великденската трапеза - козунак.

В третото издание на инициативата "Великден за всеки" отново ще се набират пари и хранителни продукти за възрастни, които няма да получат надбавка за Великден, защото пенсиите им леко надвишават минималния за страната праг.

Манолова стартира "Великден за всеки" №2

Манолова стартира "Великден за всеки" №2

Обяви за „мъртъв” Закона за отпадане на ДДС върху дарените храни

Събраните парични средства от кампанията ще бъдат обърнати във ваучери - всеки на стойност 20 лева, с които пенсионерите ще имат възможност да пазаруват в 5 000 обекта в цялата страна. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Идеята е да бъдат подпомогнати хората, чиято пенсия надвишава с малко минималния праг. С помощта на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден ще се раздават хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.

Средствата се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGSF

Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС

Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК -

www.redcross.bg