Една несправедливост беше поправена. С тези думи омбудсманът Мая Манолова благодари на депутатите от ПГ на ГЕРБ, БСП, "Воля" и "Обединени патриоти" за гласуваните промени в законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. С тях се урежда ранното пенсиониране на миньорите.

"Приемането на промените в КСО са едно доказателство, че когато искат да работят за гражданите институциите успяват. Това е пример за добра работа на омбудсмана с Народното събрание", заяви Манолова. По думите й с гласуваните днес промени една огромна несправедливост спрямо хората на най-тежкия труд е поправена.

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Миньорите от закрити рудници с право на ранно пенсиониране

Депутатите приеха закона и на второ четене

Омбудсманът успокои и миньорите от Оброчище, че и те ще могат да се пенсионират по този начин и всички подземни миньори в рудодобивните мини.

Манолова отбеляза, че законопроектът е приет точно, когато е нужен, тъй като миньорите от последния закрит въгледобивен рудник вече са с прекратени правоотношения.

Тя напомни, че с едно гласуване в края на миналата година депутатите са приели поправки, които са лишиха миньорите от правото на пенсиониране по сегашния ред на НОИ.

"Една несправедливост беше поправена - днес мога да кажа, едно огромно благодаря на депутатите, които гласуваха моя законопроект", каза още Манолова.

Светлана Ангелова, вносител на законопроекта от името на омбудсмана също благодари на колегите си народни представители, подкрепили законопроекта.