В ситуация на война в Украйна българското общество категорично препотвърждава своя избор за членство в НАТО.

Това заяви социологът Добромир Живков от "Маркет линкс" пред БиТиВи в коментар на социологическо изследване за нагласите в българското общество.

До две седмици 1000 военни от страни на НАТО идват у нас

До две седмици 1000 военни от страни на НАТО идват у нас

Драгомир Заков за недокомплекта: Не е особено стимулиращо да работиш с техника, с която е работил твоя дядо

По думите му в настоящия момент общественото мнение е изпълнено с противоречия. Българското общество е разделено на 3 сегмента. Има сегмент, който продължава да оправдава агресията в Украйна, да държи тесни връзки (с Русия - б.р.), има един сегмент, който балансира между този и другият - със силно изявена проатлантическа нагласа.

Ставаме свидетели на най-голямата война след края на Втората световна война (ВСВ) в Европа. Като цяло се смята, че санкциите (към Русия - б.р.) са заслужени, обобщи нагласите на обществото ни сега Живков. 

Дори войната да свърши бързо, санкциите едва ли ще отпаднат толкова скоро. Ние ще бъдем поставени в ситуация да правим избори, обясни той. 

Лавров: Западът винаги ще намери причина за санкции

Лавров: Западът винаги ще намери причина за санкции

Той коментира и поведението на балканските страни

"Не е изненада, че повечето от българите смятат, че трябва да работим и да разчитаме на ЕС. На общ фон остава идеята, че трябва да оказваме повече хуманитарна помощ, което се изразява и в предоставянето на държавна финансова помощ на бежанците. По-малко са тези, които смятат, че България трябва да оказва помощ, включително и с въоръжение, на Украйна.

Според проучването, от една страна искаме да бъдем неутрални, от друга страна - ¾ от българите са за оставане в ЕС, докато 60% подкрепят оставането в НАТО, което е най-високият процент от години. С настоящия си военен капацитет България не може да гарантира своята самостоятелност, обясни социологът.

Запитан дали и до колко българите смятат, че България е обект на хибридни атаки от Русия социологът се позова на изследването, според което 25% от обществото ни смята, че сме във фокуса на руската пропаганда. Нямаме сетивата да оценим кога се прокрадват тезите на руските сили, обясни Добромир Живков.

България се включва в многонационалнен щаб на силите на НАТО в Косово и в Босна и Херцеговина

България се включва в многонационалнен щаб на силите на НАТО в Косово и в Босна и Херцеговина

Ще участваме с до 10 военнослужещи в щаба на 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв