Правителството прие проект на Техническо споразумение относно Командването на Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв (MN HQ 2nd ORF BN) към Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KEOR) и Силите на военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина ALTHEA (EUFOR), съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Многонационалния щаб към 2-ри батальон от Силите на оперативния резерв ще извършва командване и управление на предоставените от страните участнички маневрени формирования при участие в операции на НАТО или ЕС. На ротационен принцип всяка година се определя рамкова нация, която поема командването и домакинстването на щаба.

Засилваме участието си в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа"

Засилваме участието си в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа"

До 140 български военнослужещи ще бъдат развърнати там

От МС посочват, че участието ни в изграждането, командването и управлението на щаба е израз на съюзническа солидарност за споделяне на отговорностите по командване и управление на батальона при подготовката и участие в операциите на PLATO и ЕС. Страната ни ще участва с до 10 военнослужещи в щаба на батальона, като в годината на домакинстване ще предоставяме и командир на подразделението.

"Участието на страната ни в Силите на оперативния резерв (ORF) към Стабилизиращите сили на НАТО в KFOR и EUFOR повишава ангажираността на страната ни към разрешаване на потенциална криза на Балканите, което е в синхрон с водената от страната политика по отношение на Западните Балкани. Така даваме видим и нарастващ принос към гарантирането на мира и сигурността в региона", отбелязват от правителството.