До 140 български военнослужещи от междинния регионален резерв в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина "Алтеа" с необходимото въоръжение и техника ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, заедно с военни формирования от Австрия, Румъния и Словакия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Die Welt: България и Румъния - входна врата за конфликт на Русия към сърцето на Европа

Отчитат, че България често е открито доминирана от проруски сили

Контингентите с обща численост около 500 военнослужещи от междинния резерв ще бъдат развърнати в Босна и Херцеговина, за да усилят вече намиращите се в страната международни сили (EUFOR). Развръщането на този контингент от междинния резерв на EUFOR е превантивна мярка за усилване на стабилността в Босна и Херцеговина чрез разполагането на достатъчен брой подготвени сили на територията на страната в подкрепа на усилията на нейното правителство за поддържане на безопасна и сигурна среда и за демонстриране на решимостта на Европейския съюз за запазване на стабилността в Босна и Херцеговина.

Близнаков участва в работна сесия на министрите на отбраната на ЕС

Близнаков участва в работна сесия на министрите на отбраната на ЕС

Акценти в дискусиите ще бъдат операцията „Алтеа" в Босна и Херцеговина

Силите на EUFOR са разположени в Босна и Херцеговина от 2004 г. и се състоят от общо 3500 военнослужещи, 600 от които са развърнати в страната и в момента. С контингентите от Австрия, България, Румъния и Словакия, които предстои да бъдат предислоцирани в страната, общата численост на EUFOR ще достигне 1100 души.

В периода 1-3 март от военните формирования в Пловдив, Бургас и Карлово по републиканската пътна инфраструктура ще се придвижва личен състав и техника от състава на контингента към Плевен, след което контингентът ще се отправи към база "Бутмир" в Сараево, Босна и Херцеговина.

Бойко Борисов посети босненската военна база „Бутмир“

Бойко Борисов посети босненската военна база „Бутмир“

Премиерът разговаря с българския контингент в състава на „Еуфор Алтеа“...

Участието на българските военнослужещи в операцията на ЕС "Алтеа" е в изпълнение на Решение № 484 от 14 юни 2012 г. на Министерския съвет на Република България за участие на контингент от въоръжените сили на Република България във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина - "Алтеа" (изменено и допълнено с РМС № 390 от 17.05.2016 г., изменено и допълнено с РМС№ 691 от 09.11.2017 г., изменено и допълнено с РМС №757 от 08.12.2017 г. на Министерския съвет на Република България), и по искане на командващия на операцията на Европейския съюз "Алтеа".