Инспектори в Кюстендил започват активни проверки за трудови договори с началото на черешовата кампания. Това съобщи директорът на местната инспекция по труда Валентин Златински, цитиран от БНР.

Той обясни, че е възможно и сключването на еднодневни трудови договори за 4-часов и 8-часов работен ден. Еднодневните трудови договори през миналата година за работа в черешовите масиви в Кюстендилско са били 2300, а общият им брой, предимно за селскостопанска заетост - 3154.

Проверки за трудови договори започват и в туристическите обекти заради началото на летния сезон. Непълнолетните могат да бъдат наети на работа само с разрешението на Инспекцията по труда. През миналата година инспекторите са издали 64 разрешителни за работа на непълнолетни, две са били отказани.

Към момента проверки се извършват в строителни фирми на територията на региона.

Най-честите нарушения са свързани с необезопасени контури на технологични отвори и не носене на защитно работно облекло. Спрени са били и три строителни скелета.

Спрени са нарушенията, отнасящи се до неизплащане и забавяне на трудови възнаграждения. Констатиран е само един случай на фирма за дограма в Кочериново.