1058 деца са изоставени от родителите си в България за 2018 година. Над 400 от бебетата са изоставени в родилния дом. Повече от 600 са тези, с които родителите са се разделили на следващ етап от живота им. Данните са на Агенцията за социално подпомагане, цитирани от bTV.

За същия период 254 от тези деца са били настанени при близки или роднини на семейството.

Дни след като на 18 октомври майка на новородено в Петрич го бе изоставила пред кабинет в детската поликлиника, тя е поискала да припознае детето си. Според Елеонора Сливкова - директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Сандански, направено е всичко възможно, както е направено и най-доброто за бъдещето на детето, но то не може да остане повече в болницата, тъй като е здраво

Изоставиха бебе пред поликлиника в Петрич

Изоставиха бебе пред поликлиника в Петрич

Според лекарите то е било родено в домашни условия

Намерено е приемно семейство, което е готово да поеме грижите за пеленачето.

"Искам да благодаря на екипа на болницата в Сандански нашето бебенце стана любимец на всички и правеха много повече от това, което трябва", каза тя. 

Настаняват в приемно семейство изоставеното в Петрич бебе

Настаняват в приемно семейство изоставеното в Петрич бебе

То е добро състояние и не нужно да остава повече в болница

По думите й случаят е много комплексиран. Има промяна в обстоятелствата. Майката на изоставеното дете иска да го припознае и ще оспори издадения служебен акт за раждане, каза Сливкова. 

Биологичният произход на детето и разследването на родителите му от прокуратурата са две различни неща, подчерта Сливкова.

Арестуваха майката на изоставеното бебе в Петрич

Арестуваха майката на изоставеното бебе в Петрич

Тя е на 37 години от село Старчево

"Става въпрос за тежка лична трагедия. Не смятам, че трябва всички да осъдим тази жена. Не оправдавам това, което тя е направила, но това не променя фактът, че тя е майка на детето", категорична е Елеонора Сливкова. По думите й не трябва да разглеждаме тези случаи в "черно-бяло".

Социалните в Петрич работят активно с майката.

Сивкова каза, че в нейната какриера е имало случаи, когато родители, изоставили детето си, отново го вземат и не е имало повторен случай на изоставяне в тези семейства.

Според нея политиката на отдел "Закрила на детето" и другите социални служби е да направят всичко детето да остане със своето семейство, ако то не застрашава живота и здравето му.

Служителите на отдел "Закрила на детето" не са врагове на родителите, заяви Сливкова по повод родителската психоза за отнемане на деца в Сливенско. 

Изоставиха бебе в Люлин със странна бележка

Изоставиха бебе в Люлин със странна бележка

Издирен е бащата