Майките връчиха на депутатите на изпроводяк снимки на децата с увреждания и с разпръснати играчки за плаж им пожелаха "приятно ваканцуване".

Преди последното заседание на парламента част от депутатите получиха на влизане в парламента снимки на децата с увреждания. "Зона за сигурност" и жива верига полицаи изтласка майките в близост до палатката им в градинката пред парламента, а много от депутатите избегнаха личен контакт с родителите на деца с увреждания като влязоха през страничните входове на парламента.

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Манолова: Хората с увреждания имат еднакви проблеми

Въпросът не е до субсидии, а до подкрепа

Вчера министър Бисер Петков дойде да връчи лично двата варианта на законопроекта за интеграцията на хората с увреждания. Той предвижда финансова подкрепа, която да инкорпорира социалните плащания, които получават хората с увреждания и се обвърже с линията на бедност като по този начин се разчита ежегодното им актуализиране.

Относно предложените законопроекти майката на 28-годишно момче със синдром на Даун Венелина Казанджиева заяви: "не се предлага никаква реформа. Всичко ново е добре познатото старо".

"Става дума за най-болните и уязвими членове на тази държава. Затуй става дума. Става дума за живот. Тук се наслушах как детето ми е банкомат за пари. Със 127 лв. пенсия. Виждате ги другите деца - те получават по 200 -220 лв.", заяви Венелина Казанджиева.

Бисер Петков връчи по проектозакон на всеки от протестиращи лагера зад НС

Бисер Петков връчи по проектозакон на всеки от протестиращи лагера зад НС

Манолова призовава за обединение на хората с увреждане

"Питам господа политиците - що не седнат да пресметнат за 28 години колко пари спестих на тази държава като не го изоставих, както ме съветваха. За домовете като за моето дете плащат по 1200 - 1300 лв. Какво правят с тях - вие показахте: Ще те докопам, ще те убия, но държавата ги дава", ядоса се тя.

Казанджиева иска депутатите да седнат и да кажат тази жена е спестила на България толкова пари.

"Нека си зададат въпроса тези 14 хиляди може ли системата сега да ги поеме. Същата тази система, която ги убива, ако ги получи, както закона ми дава право - сега да подам документи и да се откажа от него. На всички ни дава право. Какво ще стане със системата? Не искам държавата да ми гледа детето. Искам държавата да ми помогне да живее достойно", заяви Венелина Казанджиева.