За възстановяване на Фонд "Социална закрила" към МТСП отново се обявиха в отворено писмо до социалния министър Гълъб Донев и зам.министъра Надя Клисурска-Жекова майките от "Системата ни убива". В него те припомнят действията си от юли миналата година при вече бившия социалния министър Деница Сачева, съобщиха от гражданската инициатива.

125-и протест: "Системата ни убива" се обяви срещу орязване на социални права

125-и протест: "Системата ни убива" се обяви срещу орязване на социални права

Демонстрантите искат оставката на Михаил Константинов

Според майките, дейността на фонда е била прекратена още в началото на 2020 г., а те са сигнализирали за проблеми в него без да знаят за това. Мнението им е, че фондът е необходим особено при пандемия.

От гражданската организация припомнят, че Фондът е създаден с идеята, веднъж годишно хората с увреждания да могат да получат финансиране за преодоляване спешни и неотложни проблеми. Те питат защо една националнопредставителна НПО, като "Съюз на слепите в България", която е финансирана с бюджетни средства (субсидия над 600 000 лв. годишно, плюс проекти финансирани от данъкоплатеца) се ползва с привилегията нейни членове да получават финансиране за помощни средства, източвайки осакатеният от Сачева "Фонд социална закрила", а други да нямат никаква възможност да кандидатстват дори за подкрепа.

Сачева цели унищожаване на реформата в социалната политика, твърдят от "Системата ни убива"

Сачева цели унищожаване на реформата в социалната политика, твърдят от "Системата ни убива"

Хора с увреждания ще останат без помощ на празниците според новите промени

Мотивът им за възстановяване на Фонда е, че хората, които са на ръба на оцеляването, трябва да имат реална помощ, а не обещания.

Животът и здравето на най-уязвимите зависят от конкретна помощ СЕГА. И щом не можете да им осигурите адекватна подкрепа по време на пандемия, то поне не им отнемайте съществуващи права и гарантирани средства при кризисна ситуация, свързана със здравето им.