Майките от "Системата ни убива" настояват за възстановяване на Фонд "Социална закрила" към МТСП. Те ще връчат писмо с искане за възстановяване на фонда на 21 юли на социалния министър Деница Сачева, съобщиха от гражданската инициатива.

Озадачаващ за нас факт е, че съществува и набирателна сметка към Фонда, средствата от която не е ясно къде се изразходват, пишат от гражданската инициатива. 

Социалната комисия одобри два проекта за промени на Закона за социалните услуги

Социалната комисия одобри два проекта за промени на Закона за социалните услуги

Те бяха внесени от "Обединени патриоти" и ГЕРБ

Според майките, дейността на фонда е била прекратена още в началото на 2020 г., а те са сигнализирали за проблеми в него без да знаят за това. Мнението им е, че фондът е необходим особено при пандемия.

От гражданската организация припомнят, че Фондът е създаден с идеята, веднъж годишно хората с увреждания да могат да получат финансиране за преодоляване спешни и неотложни проблеми.

Сега разбрахме, че от началото на 2020 година функцията му е сведена единствено до помощни средства, което значи силно редуциране на нуждаещите се от подкрепа.

Родители обявиха социалния закон за фашистки

Родители обявиха социалния закон за фашистки

По думите й в закона има доста нередности

"Напомняме, че хората с увреждания са с различни увреждания и различни потребности и с ниски доходи! С Вашия подпис е създадена огромна несправедливост, която трябва моментално да бъде поправена", пишат в писмо от гражданската инициатива.

Те уверяват, че е абсурдно при епидемична криза и вихреща се пандемия хората, които са най-застрашени, да бъдат лишени от помощ, макар и еднократна.

С обвинението, че солидарният модел по време на извънредното положение е взимане от едни и даване на други, те питат от кого се взима.

Мотивът им за възстановяване на Фонда е, че хората, които са на ръба на оцеляването, трябва да имат реална помощ, а не обещания.

Животът и здравето на най-уязвимите зависят от конкретна помощ СЕГА. И щом не можете да им осигурите адекватна подкрепа по време на пандемия, то поне не им отнемайте съществуващи права и гарантирани средства при кризисна ситуация, свързана със здравето им.