Домашното насилие е сериозен проблем. Това алармира д-р Росанка Венелинова - изпълнителен директор на Фондация „Център Надя”, която представи резултати от приключването на проекта за превенция на домашното насилие сред ромската общност.

Главна цел на проекта „Никой не е защитен от домашното насилие – информационна кампания“ е намаляване на негативните последици от това явление в ромските общности чрез превенция на домашното насилие и провеждане на информационни събития. Проектът е финансиран по Норвежкия финансов механизъм.

Постигнахме забележителни резултати, доволна е Венелинова. Студенти роми са подготвили 8 видео клипа по темата.

Над 260 информационни събития са проведени в страната. В тези общности е нормално мъжът да побийва жена си, коментира Огнян Каменов, представител на Националната мрежа на здравните медиатори. Дадохме сила на тези хора да се справят с насилниците, отчете той.

Обучените медиатори влизат в общността и информират за този проблем. Темата за домашното насилие е табу в България, още повече е табу в тези общности, изтъкна психологът Десислава Илиева. Вече имало подадени сигнали в полицията.

По време на обученията хората са питали към кого да се обърнат при домашно насилие, кои организации ги подкрепят. Благодарение на този проект стигнахме до много деца, отчете Илиева. Започнахме да променяме тези нагласи, смята тя.
Обучаваните са запознати със Закона за защита от домашно насилие и правилника към него.

По-лесно се работело с ромите протестанти. Хората били склонни да се вслушат в своя пастор и в казаното от здравния медиатор. В гетата се работело много трудно, споделят специалистите. Те са влизали и в пазарджишкия ромски квартал и са правели опит да „влязат” сред ромите с бурки. Там обаче трудно се пробивало.

Ромите от квартала без бурки проявявали интерес към темата за домашното насилие.

Десетки са сигналите от тези общности за домашно насилие. Проблем е това, че често насилникът е близък с полицая или кмета. Най-много той да бъде задържан за 24 часа и след това излиза на свобода. 50 000 евро е струвал проектът за една година.