Столична община осъжда категорично непрофесионалното и насилническо поведение на медицинската сестра от 27 ДГ в кв."Надежда". Това заявява зам.-кметът на София Тодор Чобанов в позиция до медиите.

Той пояснява, че работодател на сестрите в ДГ са районните администрации и в тази връзка са поискали от администрацията на район "Надежда" въпросният служител да напусне системата, като това вече било факт.

Експерти от дирекция "Образование" са извършили проверка в градината и снели обяснения, за да бъде изяснена отговорността на директора по случая.

Поставят камери в детската градина, където медсестра тормозела децата

Поставят камери в детската градина, където медсестра тормозела децата

От градината уверяват, че медицинската сестра няма повече да влиза в яслена група

Образувано е дисциплинарно производство и следва да бъде наложена санкция. На директора е наредено да събере обяснения от служителите, отговарящи за групата на пострадалото дете и да наложи санкции съобразно конкретната отговорност.

Чобанов пояснява още, че е проведена среща с родителите на пострадалото дете и са ги помолили да подадат писмени сигнали до Столична община и до ДАЗД, тъй като при съдебен контрол на налаганите санкции (обжалване на уволнения или наказания) направените записи няма да бъдат допуснати като доказателство за извършени нарушения.

Таен запис уличи медсестра от детска градина в насилие над деца

Таен запис уличи медсестра от детска градина в насилие над деца

Притеснени родители забелязали промяна в поведението на дъщеря си

За да бъде внесен сигнал в прокуратурата трябват годни доказателства, каквито не са налични, допълни зам.-кметът.

Според него родителите вероятно ще заведат гражданско дело, което може да бъде подкрепено със становище от ДАЗД.

Очаква се в следващите дни директорът на 27 ДГ да проведе допитване до родителите и при постигнато съгласие градината ще има цялостно видеонаблюдение.