Монтирането на мемориална плоча на фасадата на сградата на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора предизвика вълна на недоволство.

Вчера върху фасадата на на сградата на Драматичен театър "Гео Милев" в Стара Загора беше монтирана мемориална плоча, която почита паметта на осъдените на смърт от Народния съд през 1945 г. хора, извършили престъпления срещу участници в антифашистката съпротива в България.

Областният и общински съвети на Българския антифашистки съюз (БАС) в Стара Загора и Общинския съвет на Българската социалистическа партия в Стара Загора изпратиха декларация по случай слагането на мемориалната плоча. Декларацията е изпратена до президента, министър-председателя и главния прокурор.

В декларацията от БАС и Общинския съвет на БСП в Стара Загора протестират срещу плочата. Според тях "не може да има давност и опрощение за убийства, злодеяния и изтезания на антифашисти от фашизирани военни и полицаи".

Според протестиращите плочата подменя решенията на Народния съд и споразуменията между страните-победителки, според които виновниците за войната и изстъпленията срещу антифашистите трябва да бъда съдени.

В декларацията недоволните изразяват дълбоко възмущение и от факта, че плочата е поместена на фасадата на сградата на Драматичен театър "Гео Милев". Според тях днес подобно деяние осквернява сградата на която и да е институция на културата, в която и да е страна на света.

"Кощунство е... и спрямо патрона на Старозагорския театър Гео Милев - поета, преводача, интелектуалеца със световно признание, "изчезнал безследно" във фашистките мазета заради гражданската си и антифашистка позиция по волята на палачите", пише в декларацията.

От БАС и Общинския съвет на БСП в Стара Загора се позоваха и на думите на друг велик български писател - " ...трябва ли отново да припомняме страшните думи на писателя Антон Страшимиров за фашистките злодеяния "Клаха народа си, както и турчин не го е клал"?".

Според подписалите се в декларацията, мемориалната плоча с нищо не помага за справедливото възмездие за извършени фашистки престъпления, както и за почитане на човешка памет.

Плочата представлята "нова бразда в разделението на и без това разединеното ни по много причини общество у нас днес", пише в декларацията. Според инициаторите на протеста е крайно време в България да се сложи край на "ровенето в историческата жар", което цели да се подменят изстраданите ценности на нашето общество.