Президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху измененията в Закона за устройство на териториите (ЗУТ), приети миналата седмица.

Такова искане към държавния глава ще отправят природозащитни организации от коалиция „За да остане природа в България. Те настояват ЗУТ да бъде върнат в парламента и да бъде съобразен с Орхуската конвенция.

Проблемът според екоорганизациите е, че чрез презастрояването са унищожени много ценни местности, най-вече по българското Черноморие и планинските курорти.

Примерите, които са убедили комитета към Орхуската конвенция да обяви част от текстовете в Закона за незаконни, са: устойствения план на ски зоната в Банско, лифта в Сапарева баня, курортно селище „Корал", които предизвикаха общественото недоволство преди време, припомниха еколозите.

Орхуската конвенция е приета в датския град Орхус през 1998 година. Тя е за - достъпа до информация, участието на обществеността в процеса на вземането на решения и достъпа до правосъдие по въпроси на околната среда

Свилен Овчаров от „Зелени адвокати" обясни на брифинг в София, че тази конвенция е задължително условие за членство в Европейския съюз, а неспазването й означава липса на демократичност, проблеми в правосъдието и опазването на околната среда.

Овчаров обясни, че е излязло решение на Комитета на Орхуската конвенция, според което ЗУТ изключва правото на гражданите да участват във всички дейности, свързани със строителството и териториалното планиране.
Комитетът обяви основни текстове от ЗУТ за незаконни. Те противоречат и на Конституцията, но никой не може да сезира Конституционния съд, защото депутатите не искат, а и не може да се вярва на този съд, заяви Овчаров.

Той добави, че и с новите изменения в Закона, направени преди седмица, се продължава практиката на всички правителства при вземането на решения, свързани със строителни дейности, кръгът да се затваря между кмета, главния архитект и инвеститора, всичко да се прави на тъмно и да се стимулира корупцията.

„ЗУТ е една голяма дупка и той противоречи на Конституцията и на конвенцията, като не допуска гражданите да участват в тези процеси", възмути се за пореден път адвокат Овчаров.

Той има и обяснение защо законът е в този вид: заради лобито на строителната мафия и желанието на депутатите да защитят правото на кметовете да получават рушвети при издаване на строителни разрешения.

Природозащитниците обясниха, че неспазването на конвенцията от страна на българската държава няма да доведе до дела в Страсбург, но пък ще ни „гарантира" наказателна процедура в областта на екологията. По думите на Овчаров страната ни е рекордьор в тази област, като има близо 20 подобни процедури.

Друг проблем, който ще създаде ЗУТ, според Свилен Овчаров е свързан със съдебната система. Той обясни, че всеки гражданин, който не е получил информация за предстоящи устройствени планове и строителни разрешения, дори да не е непосредствен съсед, може да се позове на Орхуската конвенция и да ги обжалват в съда.