Обмисля се създаването на специализирани услуги за настаняването на непридружените деца, с оглед предоставяне на качествени грижи. Това съобщават от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Идеята е подкрепена от членовете на Националния съвет за закрила на детето, който проведе първото за тази година заседание.

Взето е решение да се създаде междуинституционална работна група. Тя трябва да изработи алгоритъм за работа по случаи на непридружени деца - чужденци, на които е отказан бежански или хуманитарен статут и непридружени деца-чужденци, които не желаят да кандидатстват за статут.

Работната група ще е под ръководството на ДАЗД, а документът трябва да се изработи до началото на месец май.

По време на днешното заседание е решено също да се създаде постоянна междуинституционална работна група към Националния съвет за закрила на детето. Задачата й е да изработи институционален механизъм за координация на изпълнението на препоръките на Комитета на ООН за правата на детето.

От ДАЗД уточняват, че за пръв път в историята на съвета днес присъства ресорният вицепремиер д-р Илко Семерджиев. Той приветства членовете с думите: "Вие сте най-важните хора, защото отговаряте за най-важното нещо - децата".

На заседанието бяха обсъдени също деинституционализацията на Домовете за медико-социални грижи за деца и проект на План за действие (2017-2018) за изпълнение на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца.

Националният съвет за закрила на детето ще заседава четири пъти в годината - на всеки три месеца. На всяко от заседанията ще се представят по две добри практики по отношение на работа с деца.