Пандемията ни научи да се уповаваме на Бога - това Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний пред Bulgaria ON AIR.

"Тази пандемия ни научи на много неща. Научи ни да вярваме и да се уповаваме на Бога, защото той допуска изпитания в света, но Бог дава и сили да понесем тези изпитания. И като вярващи християни - да знаем, че Бог не ни дава повече, отколкото може да носим. Кръстът, който понякога ни се струва тежък - не е непосилен." - подчерта митрополит Антоний в предаването "Денят ON AIR.

Според него всичко е въпрос на мобилизация, вяра и воля към Бога.

"Всички, сядайки на трапезата, трябва да извадим от съкровищницата на сърцата си дарове, добродетели и вяра. Няма значение колко броя са ястията, защото като че ли се фиксираме върху вещественото, но забравяме за повода, за който сме се събрали. Центърът на трапезата е рождението на Исус Христос." - допълни митрополит Антоний.

Патриарх Неофит: И в дни на нови и тежки изпитания сме застигнати от надеждата

Патриарх Неофит: И в дни на нови и тежки изпитания сме застигнати от надеждата

Този свят е сътворен от Бога и е изява на Неговата любов…

Той призова утре да се отправим към храма, за да участваме в литургията.

"Бъдни вечер и Рождество Христово не е трапеза. То е един радостен момент на нашата вяра и очаквания на хилядолетното човечество. Всекидневно ние предаваме Христос, всекидневно ние го забравяме." - категоричен е духовникът .

Той посочи, че в болката си - много хора обвиняват Бог.

"Вместо хората толкова много енергия в гняв и обвинения, търсейки вината извън себе си, те трябва да се съсредоточат да се молят за душата на този, който не е сред нас, защото не могат да го върнат. От страха изпадаме в отчаяние и маловерие. Депресията е в основата на това човек да се предаде." - допълни митрополитът.