В тридневен срок да бъде премахната сектантска плоча на организацията "Шри Чинмой Център" в Созопол, поискаха съветници от ГЕРБ и сливенския митрополит Йоаникий. Искането е внесено в морската община от общинските съветници от ГЕРБ, информираха от ГЕРБ-Созопол.

В писмо от Сливенският Митрополит Иоаникий до кмета Янакиев, с копие до общинските съветници, изказва своите притеснения. Негово Високопреосвещенство пише: "на централната алея в града, в непосредствена близост с православните храмове и светите мощи на св. Йоан Кръстител, е поставена паметна плоча с цитат, рекламиращ името и идеите на сектантския водач Шри Чинмой. 20 деца, техни учители и родители са били въвлечени в тази проява, без те да са били предварително уведомени кой стои зад инициативите".

Митрополитът пише на кмета, че в целия свят сектите и култовете използват образователни, културни, социални, миротворчески и спортни инициативи за пропагандиране на идеите и личността на своя духовен водач.

"В случая целта е същата - обществеността на град Созопол и особено децата и младежите да чуят за Шри Чинмой, а в последствие по-задълбочено да се поинтересуват от неговата личност и да се превърнат в негови последователи и членове на сектата", пише духовникът.

В много държави култът към Шри Чинмой и неговите организации са смятани за опасни. Те са включени в списъците на сектите, притежаващи характеристики на тоталитарни религиозни общности. В своите книги Шри Чинмой принизява семейната институция и напада християните, като уронва престижа на светата ни Православна църква.

"Тази плоча считаме за поругаване светостта на нашите духовни чада", пише Митрополит Иоаникий в настояването си да бъде премахната плочата.

Общинските съветници от ГЕРБ настояват кметът Тихомир Янакиев да не политизира повече темата в опит да прикрие истината и да се извини на гражданите на Созопол. Очакванията им са, че препоръката на митрополит Йоаникий ще бъде изпълнена. 

Нерегистрирана секта се промъква в община Созопол, притеснени местните жители

Нерегистрирана секта се промъква в община Созопол, притеснени местните жители

Организирали събития предимно за деца и подрастващи

Припомняме, на 14 май 2020 г. приключи 12-годишен съдебен процес между Българската православна църква (БПЦ) и организацията "Шри Чинмой Център".

Върховният касационен съд е оставил без разглеждане жалбата на нео-индуисткото сдружение, с което окончателно остава в сила решението на Софийския градски съд, отхвърлящо всички искове на "Шри Чинмой Център".

Общинските съветници припомниха, че на страницата на общината има информация за детско състезание, организирано от тази секта.