Младежка природозащитна бригада в резервата „Атанасовско езеро" организира Дружеството за защита на птиците.

В нея от 21 до 30 август ще вземат участие членове на дружеството, студенти и ученици от цялата страна, както и чужденци, дошли специално за случая.

Традиционно в края на август на палатков лагер в буферната зона на резервата младите хора се учат да разпознават птиците при есенната им миграция, да опазват влажните зони, запознават се с резервата и защитените територии в района.

По време на тазгодишната бригада ще бъде направен ремонт на вече построените гнездови платформи (първите изкуствени острови за гнездене на птици в България са изградени тук в края на 80-те години).

Ще бъдат подобрени условията за гнездене на дъждосвирцови птици в резервата, ще бъде проведено обучение в полеви практики за наблюдение и изследване на птици.
Паралелно с това бригадирите ще имат възможност да следят есенната миграция на птиците.

"Атанасовското езеро" е едно от най-богатите на птици място в Европа. Установени са над 315 вида птици - част от тях са застрашени в световен и европейски мащаб. Резерватът е включен в Рамсарската конвенция като територия с международна значимост, одобрена като "орнитологично важно място" в Европа.

Северната част е със статут на поддържан резерват, а южната е негова буферна зона. "Атанасовското езеро" има международно значение за есенната миграция на реещи се птици по миграционния път "Via Pontica " - една от 5-те основни прелетни магистрали на европейските птици, по която те достигат Африка.

Всяка пролет по този път преминават около 240 хиляди щъркели, 60 хиляди грабливи птици и 30 хиляди пеликани.