Новият дигитален свят ни кара да бъдем бдителни. Новите технологии носят невероятни възможности за младите хора, но те са свързани и с много рискове.

Това заяви на среща с учениците от столичната Втора английска гимназия "Томас Джеферсън" еврокомисарят Мария Габриел.

Тя акцентира върху нуждата от необходими знания за критично мислене. Така ще можем да се предпазим от опасности като кибертормоз. Затова Габриел отправи посланието, че онлайн пространството е място, където всички можем да имаме поведение на култура, уважение и възпитание, а това се усвоява. По думите ѝ България изпраща силен сигнал с информационната кампания на Европейската комисия за безопасен интернет #safeinternet4EU.

Габриел вижда потенциал за български хъб по киберсигурност

Габриел вижда потенциал за български хъб по киберсигурност

Вече има предвидени 2 млрд. евро, а повече от всякога имаме нужда от конкретни проекти

Вече година от старта на кампанията, посланието е стигнало до над 30 милиона европейски граждани и над 15 500 училища в Европа, добави Мария Габриел. България се очертава като една от най-активните държави членки в повежданата от ЕК кампания, изтъкна еврокомисарят. Младите хора според нея трябва да знаят какво означава конфиденциалност на личната информация, ценности в офлайн пространството и да не бъдат само свидетели, когато има рискове и тормоз, а да бъдат хора, които да се притекат на помощ.

Посланик на кампанията е световноизвестният кинорежисьор и сценарист Вим Вендерс, който пристигна у нас по покана на комисар Мария Габриел и беше посрещнат във Втора английска езикова гимназия с пита и сол.

Пред журналисти той заяви, че младите европейци трябва да знаят какво искат да запазят от миналото в дигиталната ера и какво имат нужда да запазят за бъдещето, но най-важното според него е да правят разлика между глупостите и истината.

"Важно е децата да бъдат подготвени за бъдещето на всички европейци", каза още той, а на въпрос дали би снимал някой от следващите си филми в България, той се зачуди: "Може би в планината".

Мария Габриел отправи и призив към гражданите да обърнат поглед към европейското кино и филмите, които са част от нашата идентичност и история. Те биха могли да ни позволят да не повтаряме грешки от миналото и да гледаме в бъдещето с много повече способност, талант и креативност. Тя подчерта работата на Вим Вендерс като режисьор, чиито филми са изпълнени с душевност, която на фона на новите технологии остава на заден план.

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Цветанов обвърза евровота с киберсигурността в ЕС

Ако има пробив на евроизборите, националната сигурност е застрашена