България има споразумение с Европейския парламент за създаването на нова програма "Цифрова Европа" с общ бюджет от 9 млрд. евро.

Това обясни българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел на преконференция "Cybersec 2019", посветена на разработването и внедряването на системи, отговорни за поддържането на киберсигурността и опазването на личните данни.

В рамките на програмата вече има 2 млрд. евро, предвидени за киберсигурност. Европа има нужда да инвестира именно в кибесигурността, за да бъдат защитени сигурността на гражданите, транспорта, здравеопазването и енергетиката, посочи Габриел.

Мерки срещу външно влияние на изборите се вземат, уверява Дончев

Мерки срещу външно влияние на изборите се вземат, уверява Дончев

Взимат конкретни мерки, включително и на ниво киберсигурност,

"Отново в рамките на програмата се предлага създаването на нов европейски център за киберсигурност, който да управлява средствата от 2 млрд. евро в рамките на програмата "Цифрова Европа", обясни комисар номер 1.

Днес повече от всякога имаме нужда от конкретни проекти, с които да идентифицираме национални киберцентрове, да може бързо да се обменя информация и да се инвестира много повече в киберспециалисти и дигитални иновационни хъбове, заяви Мария Габриел.

По думите й България има своя потенциал да бъде един такъв хъб.

Габриел се надява в следващия бюджет да има средства, които се управляват директно от Европа, така че компании и научни изследователи да могат директно с Европейската комисия да изпълняват проекти и да предлагат много по-бързо своите идеи.

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

80% от европейците биха дали достъп до личните си данни

Българите са по-предпазливи