Да цифровизираме системата на здравеопазването. Тази концепция е в основата на 14- та Национална конференция по електронно здравеопазване. Конференцията се провежда дни след препоръката на ЕК за разработване на единен формат на електронните здравни досиета.

Поляризация и фрагментация са пречка за координацията на проектите по думите на еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Едно от предизвикателната е, че поради чувствителността на личните здравни данни  хората започват постепенно да се доверяват на технологиите в здравеопазването. Електронните здравни досиета тя определи като важна стъпка, за да се случват нещата в областта на електронното здравеопазване.

За първи път имаме технологична революция, която засяга всеки сектор от икономиката и всяка част от нашето общество. Как Европа ще обедини експертиза и инвестиции, за да може здравеопазването да отбележи напредък? Дали роботика или изкуствен интелект, те могат да помогнат за развитието на системата на здравеопазването, смята еврокомисарят.

Електронното здравно досие ще намали фалшивите инвалидни пенсии

Електронното здравно досие ще намали фалшивите инвалидни пенсии

Според председателя на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски

80% от европейските граждани споделят, че биха дали достъп до личните си данни, ако са сигурни, че те са защитени. У нас това доверие не е на толкова високо ниво, обясни Мария Габриел. Достъпът до собствените лични данни чрез електронни здравни досиета дава възможност за по-добра диагноза и лечение, използване на цифровите инструменти в помощ на управлението на здравното ни състояние.

Мария Габриел отчете липсата на по-голяма координация между европейските институции. Ако не работим с единен европейски формат за обмен на електронни здравни досиета, много трудно бихме могли да имаме обединена система. Тъй като няма законодателен характер обаче, остава едно добро пожелание върху лист хартия, коментира еврокомисарят. Според нея този формат позволява да не преминаваме едни и същи изследвания, ако сме в друга държава членка.

Жалба спъва въвеждането на електронното здравеопазване

Жалба спъва въвеждането на електронното здравеопазване

Спряха обществената поръчка за Националната здравна информационна система

Общите стандарти, също в основата на Европейска база с милион човешки генома, е целта на новата инициатива на ЕК, която ще спомогне за събиране на информация, насочваща изследванията върху рака. Това е един нов пример за сътрудничество между държавите членки, по думите на Мария Габриел.

Цифровият единен пазар, развитието на мобилните приложения са едно от нещата, които предстоят да бъдат завършени. Телемедицината може да донесе и на България големи ползи, изтъкна Габриел. И най-добрите стратегии обаче ще си останат според нея такива, ако няма финансиране. Еврокомисарят допълни, че новата програма "Цифрова Европа" ще получи финансиране от 9 млрд. лева, като здравеопазването присъства в пет ключови области, включващи киберсигурност, изкуствен интелект, цифрови хъбове и суперкомпютри.

ЕС дава 12 млн. евро за електронното ни здравеопазване

ЕС дава 12 млн. евро за електронното ни здравеопазване

Очаква се новата система да облекчи здравеопазването в България