Около 500 украински бежанци са останали да нощуват в центъра за временно настаняване в Елхово, но много са отказали да нощуват там заради "лошите", според тях условия, информира Нова телевизия.

Около полунощ на място пристигна и Мариана Тошева, председател на Държаната агенция за бежанците (ДАБ), която заяви, че днес там ще продължат да пристигат украинци.

Председателят на ДАБ заяви, че съоръжението в Елхово е буферен център и хората ще бъдат настанявани там за 72 часа, след което ще бъдат транспортирани до хотели и бази в страната, където престоят им е подсигурен до 31 август. Правели се списъци на хронично болни хора, чието настаняване ще бъде съобразено със състоянието им, на майки с деца до 3 години и на такива, които разполагат със собствен транспорт.

Освен това се правят списъци на хора, които са пристигнали на по-големи групи или са създали контакти приятелства тук в България, така, че те да не бъдат разделяни и да бъдат запазени техните новосформирани общности.

Елисавета Белобрадова: България се справи добре с кризата с украинските бежанци

Елисавета Белобрадова: България се справи добре с кризата с украинските бежанци

България е на първо място по регистрация на временна защита в Европа

Областният управител на Ямболска област Васил Александров уточни, че за всички бежанци в центъра в Елхово е осигурена храна и никой не е останал гладен.

Ето две мнения на украински бежанци, очертаващи двата полюса на техните позиции за преместването им:

"Организация - нула, информация - нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха", сподели една от бежанките. Друга заяви, че си тръгва. "Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени". Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия.

Не всички обаче са недоволни: "Ние сме много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в Златни пясъци в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте. Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видео наблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим Ви", сподели една от жените.

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Закрилата е право, а не задължение, категорична тя