"Страната ни се е справила много добре с кризата по настаняването на гражданите на Украйна." Това заяви депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова пред БНР.

"Не можем да кажем, че затова, че сме се отнесли добре с хората в самото начало и сме ги настанили в хубави хотели, сега трябва да се извиняваме за това, което имаме възможност да предложим, каза тя. Белобрадова допълни, че те не се пренасочват към палаткови лагери за повече от 72 часа.

Всяко подобно твърдение би било манипулиране на фактите, категорична бе тя.

Според депутатът от ДБ войната в Украйна е показала колко сме неспособни неподготвени за подобна криза. Тя изтъкна, че въпреки това сме на първо място в Европа по регистрация за временна закрила.

Белобрадова посочи, че сме се справили "повече от добре". Тя допълни, че в повечето държави бежанците са настанени в палаткови лагери.

По думите й кризисния щаб за бежанците не е допуснал нито една грешка в действията си.

Белобрадова коментира и вчерашното изявление на Калина Константинова по темата за организацията за временно настаняване на бежанците в Елхово и Сарафово. Според депутатът от ДБ условията в тези бази не са лоши. Тя определи тази мярка като възможност да се отсеят бежанците, които наистина искат да останат в България.

Припомняме, че днес е последният ден,в който украинските бежанци могат да останат в хотелите, където бяха настанени. 

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Калина Константинова: Настаняваме украинските бежанци временно в центрове в Сарафово и Елхово

Закрилата е право, а не задължение, категорична тя