Във Военноморския музей откриха специална изложбата "Българската морска авиация в полет между две стихии". Тя е посветена на военноморската ни авиация и нейната 100-годишнина, съобщават от музея.

Изложбата проследява историята на българските морски летци. Чрез документи, снимки и много предмети тя акцентира на личностите и събитията в годините на войните и в мирно време. Интерес представляват витло и котва от водосамолет "Фридрихсхафен" от Първата световна война и част от бордовото оборудване на водосамолет "Арадо 196 А-3" от Втората световна война.

Посетителите на изложбата могат да видят документи и лични вещи на първите морски авиатори, екипировката на съвременен парашутист, летателната книжка на Димитър Георгиев - първия командир на Вертолетната авиобаза (1959 г.).

В музея беше валидирана специално изработената за юбилея пощенска марка. Събитията в музея са сред акцентите в програмата за отбелязването на годишнината. Като част от проявите над Варненския залив се състояха атрактивните въздушни демонстрации на трите вертолета "Пантер" от състава на Вертолетната авиобаза "Чайка" съвместно с отряда за специални операции.

Изложбата "Българската морска авиация в полет между две стихии" може да бъде посетена до 10 август, уточняват от музея.

На откриването присъстваха министърът на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на отбраната Стефан Петров, заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, военнослужещи, ветерани, гости.

"Хората, които са част от Българската военноморска авиация работят в интерес на отбраната и Българските военноморски сили, оказват помощ на бедстващи хора на море, това са хората, на които могат да разчитат всички варненци, всички любители на морето и най-вече Военноморските сили", заяви при откриването министърът, съобщават от военното ведомство.