Министерството на околната среда и водите ще съдейства на общините да се подготвят за усвояване на средства от европейските фондове в областта на околната среда.

Това заяви днес министърът на екологията Джевдет Чакъров при откриване на работна среща между МОСВ и над 70 общини за обсъждане на подготовката за усвояване на средства от европейските фондове в областта на екологията.

В общините да се създадат звена за вътрешен финансов одит, да се назначат финансови контрольори, да се актуализират правилниците им за прилагането на Закона за обществените поръчки, според новия ЗОП от юли тази година да се предвидят специализирани обучения за прилагането на ЗОП от общините, да се планират обучения по чужди езици за общинските служители, да се направи анализ на необходимостта от назначаване на допълнителен персонал във връзка с предстоящото изпълнение на проекти по Оперативната програма „Околна среда" - това са част от препоръките на МОСВ след направена оценка на капацитета на общините за усвояване на средства по ИСПА.

До края на годината ще бъде направена такава оценка на 20 общини-бенефициенти по ИСПА.

Оценката за капацитета на общините да изпълняват проекти по Оперативната програма „Околна среда" ще се прави успоредно с оценката на подадения от съответната община проект, тя не може да се извърши предварително, обясниха експерти от МОСВ.

Ако общините кандидатстват с проекти по други оперативни програми, ще им се прави друга оценка на капацитета, защото за проектите в различните области има различни изисквания.

Експерти на МОСВ разясниха и основните права и задължения на общините в процеса на усвояване на средства от Европейския съюз.

Приемаме с благодарност подкрепата на МОСВ, защото наистина имаме необходимост от такова сътрудничество в подготовката на общините за усвояване на средства от ЕС, каза Веселин Златев, заместник - председател на Националното сдружение на общините в Република България.

По думите му до този момент общините нямат практически опит в реализацията на такива проекти, с изключение на тези, които са работили по ИСПА, но те не са много.

Като проблеми, които те трябва да решават, Златев посочи укрепването на административния капацитет по различни направления, усилването на звената за финансов одит, придобиването на конктретни технически умения по подготовката и реализацията на проекти, опознаване на процедурите, езикова подготовка.

Изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарово посочи необходимостта да се получава изпреварваща информация за проблемите, които са имали общини, изпълнявали проекти по ИСПА, за да се подготвят останалите да не допускат същите грешки.

В отговор министър Чакъров съобщи, че МОСВ подготвя наръчник на български език за общините, в който се обясняват процедурите за усвояване на средства по Оперативната програма  „Околна среда", като е посочено и какво конкретно трябва да направят общините. Той ще е готов през ноември. МОСВ планира до края на годината да организира 4 обучения за общините.

Те ще са тематични, за общински експерти, ангажирани с различни дейности по управлението и реализацията на проекти със средства от европейските фондове, съобщи пресцентърът на МОСВ.