Експозицията представя автентично оръжие и униформи на руската и турската армия и на опълчението, снимки, документи, оригинални литографии, ордени и медали и много книги, посветени на Руско-турската освободителна война.

Експонатите, част от които биват представяни за първи път пред публика, са собственост на Национално дружество "Традиция".

Проявата подкрепя Националната благотворителна кампания за подпомагане на децата на загиналите и пострадалите при изпълнение на служебните задължения служители от системата на МВР.

Съвместната изложба на Национално дружество "Традиция" и Музея на МВР при Дирекция "Информация и архив" на тема "140 години от началото на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г." може да видите в Музея на МВР на ул. "Лавеле" № 30 до август 2017 г.

Изложбата е иткрита от Благой Тодоров, директор на дирекция "Информация и архив" в МВР с думите, "Винаги ще пазим паметта на хилядите загинали войници и на нашите опълченци". 

Официален гост на откриването е извънредният пълномощен посланик на Руската Федерация в България Анатолий Анатолиевич Макаров.