От Главно мюфтийство призоваха правителството да приеме работно определение и за ислямофобията. Искането им е отправено в открито писмо до премиера Бойко Борисов, директора на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов и до председателя на комисията за дискриминация Ана Джумалиева, информираха от мюфтийството.

Повод за искането е правителствено решение за приемане на работното определение за антисемитизма. Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев бе определен за Национален координатор по антисемитизма. Това е един знак за воля за борба с неприемливите форми на нетолерантност и омраза срещу различните малцинствени групи, се казва в обръщението от религиозното представителство.

От мюсюлманското вероизповедание искат и решение за определяне на координатор по ислямофобията и нетолерантността и дискриминацията срещу мюсюлманите в страната.

Избраха Георг Георгиев за национален координатор за борбата с антисемитизма

Избраха Георг Георгиев за национален координатор за борбата с антисемитизма

Поддържа връзките с другите страни от ЕС и с международни организации

"През последните години, провокирано и от случващото се в глобален мащаб, мюсюлманите са подложени на нетолерантно отношение, дължащо се на ширещата се ислямофобия на различни нива в обществото. Престъпленията от омраза към мюсюлманите, включително нападения над лица и религиозни обекти, продължава да е актуална тема на общността и Изповеданието", се казва в писмото.

Според мюфтийствто, можем да говорим за цялостен подход и активна борба срещу всякакви форми на расизъм, антисемитизъм, ислямофобия, ксенофобия, речта и други форми на омразата, нетолерантността и дискриминацията, единствено когато мерките обхващат цялото общество.